⌂ » Referencer / Ledningsomlægninger skal bane vej for letbanen

Letbaner er ved at gøre sit indtog i Danmarks storbyer, og i hovedstaden er en ny letbane planlagt til at åbne i 2025 med 29 stationer mellem Ishøj og Lyngby. Letbaneanlæggelsen er et omfattende projekt, da der skal omlægges et større antal ledninger for at bane vejen for letbanens i alt 28 kilometer lange strækning.

VEKS, Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S, er i blandt de mere end 50 ledningsejere, der hertil er påtvunget omlægninger. Grundet gæsteprincippet skal VEKS flytte fjernvarmeledninger i deres eksisterende ledningsnet for at sikre, at der ikke opstår driftsmæssige problemer for forsyningsselskaberne og letbanen. VEKS’ omlægning finder blandt andet sted i Glostrup og Vallensbæk, hvortil isoplus’ del af projektet havde opstart i juni 2019 og forventes afsluttet i marts 2020.

Til projektet står isoplus for levering af fjernvarmerør og komponenter samt muffe- og alarmmontage på VEKS’ berørte fjernvarmeledninger. Der er tale om 600 kanalmeter i ø323-500/610-900 i serie 2. For at undgå at skulle flytte alle eksisterende rør og for at formindske vanskeligheder for svejse- og muffearbejdet er der blevet produceret to z-bøjninger. De specialfremstillede z-bøjninger er fremstillet i en længde på 5 meter, hvor bøjningerne er bukket med induktionsvarme hos en specialleverandør og derefter indpakket og skummet hos isoplus.

Særligt for omlægningen er også, at projektet falder ind under direktivet for trykbærende udstyr (PED) grundet højere krav til temperatur og tryk end sædvanligt. Dette betyder, at projektet er underlagt særlige krav til konstruktion, fremstilling, overvågning og kontrol. Oftest falder fjernvarmerør udenfor direktivet, da de er nedgravet i jorden, men det er ikke tilfældet her, da temperaturen overstiger 110°C og yderligere sikkerhedskrav derfor er nødvendige. Til dette projekt skal alle stålprodukter, heriblandt svejsebøjninger og forspændingselementer, leveres med 3.1 certifikat fra et PED-godkendt stålværk.

Hovedentreprenøren, NCC, har valgt at køre dette projekt med LEAN. Det indebærer, at man kan optimere processerne og på den måde være på forkant med eventuelle udfordringer i projektet. Der er løbende blevet målt på samarbejdet gennem KPI’er. Dette er med til at sikre, at de mulige udfordringer i projektet bliver synliggjort for alle implicerede parter og fungerer som en ekstra støtte i processen.

 

Download referencen i pdf.

Kunde: VEKS, Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S
Tidshorisont: juni 2019 – marts 2020

Vent venligst...
Tak for din tilmelding! Din tilmelding er nu bekræftet.
Tilmeld nyhedsbrev
Hold dig opdateret med de seneste nyheder fra isoplus
ErrorHere