⌂ » Nyheder / Alle har ret til en fremtid – og derfor genanvender vi vores HDPE restmateriale

Hos isoplus vil vi gerne være med til at sætte kursen for en mere bæredygtig udvikling. Vi mener, at alle har ret til en fremtid, og for at det kan ske, er vi alle nødt til at tage et ansvar. Det kan gøres på mange måder, men isoplus’ serviceafdelings beslutning om at genanvende deres overskydende plastmateriale er et skridt på vejen mod at reducere vores miljømæssige fodaftryk.

Som en af verdens førende leverandører af præisolerede rørsystemer til fjernvarme og fjernkøling arbejder vi meget med plasttypen polyethylen high density, også kaldet HDPE. Det bliver anvendt til kapperør på størstedelen af vores præisolerede rør og ligeledes er HDPE brugt til vores muffer og afgreninger, som isoplus’ serviceafdeling arbejder meget med.

Vi bestiller rigtig mange specialprodukter hjem, som for eksempel speciallavede afgreninger og bøjninger. De stumper, der bliver afskåret under monteringen, er jo faktisk 100% ren polyethylen. Der er ingen teknik i dem – ingen mastik, ingen klister, ingen fremmedlegemer. Det er helt rent HDPE, som plastindustrien kan få stor nytte af,” fortæller Jacob Bylov, montagechef hos isoplus.

Selvom serviceafdelingen har et konstant fokus på at mindske spild, kan det ikke undgås, at vi står tilbage med afskårne HDPE-rester. For at sikre, at disse ikke ender som ressourcespild og som en miljømæssig belastning, har vi hos isoplus valgt at sende det videre til genanvendelse, så plasten kan blive til guld hos andre virksomheder.

 

Fokus på at minimere spild i alle led af værdikæden

Genanvendelse af plast er vigtigere end nogensinde før. Som virksomhed er vi nødt til at genoverveje den måde vi producerer og forbruger vores ressourcer på, hvis vi skal nå FN’s verdensmål inden 2030.

Affaldsmængden spiller en væsentlig rolle i kampen for en bæredygtig udvikling. Et af FN’s 17 verdensmål er at opnå et ansvarligt forbrug og produktion, så vi kan reducere vores miljømæssige fodaftryk. Her kan og skal en markant reducering af affald gennem forebyggelse, reduktion, genvinding og genbrug spille ind.

Generelt har isoplus fokus på at minimere spild i alle led i værdikæden. Selvom genanvendelsen af HDPE fra isoplus’ serviceafdeling er en forholdsvis lille spiller i det store CO2-regnskab, så er det utrolig vigtigt at tage dette skridt, og huske på, at selv små skridt er med til at gøre en forskel.

Det er de grønne briller, vi tager på. Det er for miljøet skyld, at vi gør det – for det er ikke noget vi tjener penge på,” konstaterer Jacob Bylov.

 

Bliver isoplus’ restmateriale lavet om til ølkasser eller husholdningsartikler?

Selve processen fungerer således, at isoplus’ montører tager deres HDPE restmateriale med tilbage fra hvert projekt, hvorefter vi hos isoplus skærer HDPE restmaterialet i mindre stykker og samler det i en container ved isoplus’ serviceafdeling i Hvidovre. Når containeren er fyldt, fragtes plasten til en genvindingsvirksomhed, som står for selve bearbejdelse.

”Genvindingsvirksomheden laver det om til granulat. For at sige det kort, så smider de det ned i en form for avanceret kødhakker, hvor det bliver hakket i stykker. På den måde kan de blande en procentdel i et nyprodukt og stadig bibeholde den gode egenskab fra polyethylen. Når det er gjort, så sælger de det videre som et tilsætningsprodukt til almindelige plastproduktioner,”  bemærker Jacob Bylov.

Hvad helt præcist isoplus’ HDPE restmateriale bliver genanvendt til er svært at sige. Generelt kan HDPE anvendes til alt lige fra øl- og mælkekasser, rør og benzintanke til legetøj, emballage og husholdningsartikler. I samtalen om hvad isoplus’ restmateriale mon får nyt liv som, fortæller Jacob Bylov dog, at den sorte farve på vores HDPE er afgørende.

I gamle dage var det jo kun sådan noget som sorte affaldssække, du kunne bruge genbrugsplast til. Men nu kan du jo bruge det til alt muligt. Det eneste, der spiller ind, er farven på plasten. Vores HDPE er tilsat carbon black for at gøre kapperøret mere modstandsdygtigt overfor UV-bestråling. Men det betyder også, at den ikke kan farves om igen – den vil altid være sort.

Vent venligst...
Tak for din tilmelding! Din tilmelding er nu bekræftet.
Tilmeld nyhedsbrev
Hold dig opdateret med de seneste nyheder fra isoplus
ErrorHere