⌂ » Nyheder / Nytænkning skaber smart varmeforsyning i boligselskab

Det er ikke hver dag, man ser en varmecentral blive etableret, hvor fjernvarme før slet ikke eksisterede.

Men i Juelsminde har Hedensted Fjernvarme tænkt i nye baner. Når Juelsmindehalvøens Almene Boligselskab (JAB) skal have varme ud til en ny udstykning på 33 huse på Dyrskuepladsen, bliver de forsynet af et helt nyt anlæg leveret af fjernvarmeselskabet.

– Vi havde drøftet forskellige varmeløsninger og havde forskellige interessenter inde i billedet. Valget var egentlig faldet på individuelle varmepumper i boligerne, men fem minutter i tolv foreslår Hedensted Fjernvarme etableringen af et lille varmeværk og en fjernvarmeløsning til de 33 boliger. Det var så attraktiv en løsning, at vi valgte at sadle om, fortæller Henrik Alleslev, direktør i JAB.

 

Mange fordele

Varmecentralen kommer til at bestå af en luft til vand varmepumpe, der i et lukket system skal cirkulere varmen ud til beboerne på Dyrskuepladsen.

Boligselskabets investering i den kollektive varmeforsyning er lavere end ved den individuelle løsning, og samtidig bliver den fremtidige varmepris også lavere. Arkitektonisk og støjmæssigt er den samlede, centrale løsning også klart bedre.

Men en mindst lige så tungtvejende fordel er for Henrik Alleslev, at boligselskabet slipper for en masse praktik – eksempelvis omkring aflæsning af varmemålere ved årsopgørelse og flytning, teknisk drift af nettet med videre.

– Det var et vigtigt element, at det er fjernvarmeselskabet, der tager sig af den daglig drift, servicerer systemet og afregner med forbrugerne. Det betyder mindre administration for boligselskabet og bedre service for beboerne, understreger direktøren.

 

 

 

Styr på teknik og afregning

Driftsleder Torben Alex Nielsen fra Hedensted Fjernvarme er helt enig:

– Der har vi jo vores store force – vi er gode til at måle og afregne, og vi har styr på teknikken med rør, ventiler etc. Vi tilbyder service 24/7 alle dage om året, så forbrugerne ikke lige pludselig skal stå uden varme dagen før påske, understreger han.

Afregningen klares nemt via et netbaseret system tilknyttet varmecentralen, og Hedensted Fjernvarme kan hele tiden overvåge varmecentralen og afhjælpe eventuelle fejl hurtigt.

 

Fremtidssikker løsning

Hedensted Kommune har udpeget Juelsminde som et oplagt nyt område for fjernvarmeforsyning, så projektet på Dyrskuepladsen er helt i tråd med kommunens strategi og imødekommer samtidig den nationale vision om en fossilfri varmeforsyning i fremtiden.

Varmecentralen er designet som en flytbar bygning, som nemt kan genbruges et andet sted.

– Der er tænkt levetid ind i hele konceptet, så varmecentralen her er aldrig spildt. Skulle distributionsnettet på sigt udvides, kan det også lade sig gøre, betoner Torben Alex Nielsen. Han tilføjer, at der allerede er følere ude om mulige nye tilslutninger til varmeværket. 

 

Modellen kan danne skole

Pionerprojektet på Dyrskuepladsen er et led i Hedensted Fjernvarmes nye femårige strategi om at produktudvikle og nytænke fjernvarme. ”Juelsminde-modellen” kan meget vel være med til at inspirere, danne skole og gavne mindre bysamfund, mener driftschefen.

– Jeg har været med til at vende tommelfingeren nedad adskillige gange til at grave fjernvarmerør ned til mindre samfund, fordi vi var i tvivl om, hvorvidt det kunne betale sig. Men teknologien i eksempelvis store varmepumper er nu så god, at de er rentable i løsninger som i Juelsminde. Så jeg er ret begejstret for tanken om, at man etablerer en mindre, midlertidig central og forsyner med den, indtil der er volumen nok til, at vi graver os derud, bemærker Torben Alex Nielsen.

 

Pålidelig samarbejdspartner

En af grundene til projektets succes var ifølge Torben Alex Nielsen en hurtig levering af fjernvarmerør – til trods for at bestillingen kom i sidste øjeblik.

– Da aftalen med boligselskabet kom på plads, skulle vi hurtigt i gang, og der er vi glade for, at isoplus allerede havde alle de fjernvarmerør og komponenter på lager, vi skulle bruge, siger driftschefen.

 

 

Vent venligst...
Tak for din tilmelding! Din tilmelding er nu bekræftet.
Tilmeld nyhedsbrev
Hold dig opdateret med de seneste nyheder fra isoplus
ErrorHere