⌂ » Nyheder / Fra designermøbler til vestfynsk varme

Selv om møbelproducenten Carl Hansen & Søn i Gelsted har været på markedet i 110 år og eksporterer til hele verden, så kommer der en helt ny og lidt usædvanlig salgsvare på banen senere i år, nemlig træspåner i tonsvis.

Kunden er Gelsted Fjernvarme, som snart opfører et flisværk ved siden af fabrikken. Her bliver spånerne omdannet til varme, som sendes ind til Gelsted by via en nyanlagt transmissionsledning.

 

Billigt supplement

Det vestfynske samarbejde rummer store fordele for begge parter.

Siden det blev kendt, at grundbeløbet fra staten ville bortfalde, har Gelsted Fjernvarme ledt innovativt efter en bedre og mere økonomisk energikilde til at supplere den dyre naturgas.

– Vi har kigget på varmepumper, spildevand med videre. Men en dag ringede jeg til Carl Hansen & Søn og fik aftalt et møde. Det blev siden til mange flere møder og i sidste ende altså en aftale. De var lige så opsat på ideen, som vi var, og det er blevet et super godt, gensidigt samarbejde, fastslår Erik Hein Nielsen, formand for Gelsted Fjernvarme.

 

Undgår udgifter på ca. 4000 kroner

Tidligere beregninger har vist, at varmen fra møbelfabrikken vil reducere naturgasbehovet med 70-80 procent. Der er dog flere variable, blandt andet at Carl Hansen & Søn ekspanderer og udvider sit produktionsområde markant, så Erik Hein Nielsen vil nødig lave konkrete spådomme.

– Men sikkert er det, at der er et markant ”overskud” af spåner til opvarmning af byen – og vi vurderer, at hver af vores 406 forbrugere vil undgå ekstraudgifter på cirka 4000 kroner om året, siger formanden om den 10-årige aftale.

 

Afsætter alt plus grøn profil

For Carl Hansen & Søn betyder samarbejdet, at man fremover kan afsætte alt sit affaldstræ – og samtidig opnå en mere grøn profil.

Fabrikken er verdens største producent af Hans J. Wegner-møbler, og der fremstilles også møbler af andre berømte møbeldesignere som Arne Jacobsen, Børge Mogensen, Kaare Klint, Poul Kjærholm med flere.
I alt produceres der flere end 100 forskellige møbler, og det skaber hver dag fire-fem tons træspåner, flis etc.

Fabrikken har hidtil brugt noget af sit træaffald som brændsel og intern varmekilde, men der er langt mere, end de selv kan bruge. Siden 1. oktober sidste år er det Gelsted Fjernvarme, der har overtaget ansvaret for hele varmeforsyningen til virksomheden.

 

Fantastisk lokalt samarbejde

Ifølge Erik Hein Nielsen investerer Gelsted Fjernvarme 21 millioner kroner i projektet, som ventes i drift i fjerde kvartal i år.

Det er isoplus Fjernvarmeteknik i Middelfart, der leverer præisolerede rør til den cirka 2,8 kilometer lange ledning fra det nye flisværk til det ”gamle” varmeværk i Gelsted. Der er tale om 176 længder ø168-168/560 mm fjernvarmerør.

– Vi har altid haft et godt samarbejde med isoplus. De yder god service og god leveringssikkerhed, så vi bruger dem meget. Og så gør det jo ikke noget, at det er en lokal rørleverandør, siger formanden.

Han er i det hele taget begejstret for, at der skabes vestfynsk synergi:

– Jeg synes, det er fantastisk, når vi kan hjælpe hinanden lokalt – det gælder også den store opbakning, vi har fået fra Middelfart Kommune, slutter Erik Hein Nielsen.

Vent venligst...
Tak for din tilmelding! Din tilmelding er nu bekræftet.
Tilmeld nyhedsbrev
Hold dig opdateret med de seneste nyheder fra isoplus
ErrorHere